Anielska babka (Angel Food Cake)

Szpileczki i babeczki
3/4 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka drobnego cukru,
1 szklanka białek (około 8-9 sztuk jajek),
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Do miski wlewamy białka. Ubijamy do momentu pojawienia się piany. Następnie dodajemy sól i sok z cytryny.
 Białka ubijamy do uzyskania prawie sztywniej piany. Piana nie może być mocno sztywna.
 
1/3 cukru mieszamy z mąką, odkładamy.
Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy cukier.
Ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści.
Następnie stopniowo w kilku turach wsypujemy mąkę, mieszamy szpatułką.
Białka nie powinny opaść.
Blaszki 30 x 11 cm nie smarujemy tłuszczem ani nie posypujemy mąką.
Blaszka powinna być sucha.
Wykładamy masę do formy, kilka razy ”nacinamy” nożem.
Pieczemy w 185 stopniach około 45-50 minut co suchego patyczka. Piekarnik w trakcie pieczenia nie powinien być otwierany.
Smacznego 😉
 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

Lena 21 marca 2020 - 05:55

jakie delikante!

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies