3/4 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka drobnego cukru,
1 szklanka białek (około 8-9 sztuk jajek),
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Do miski wlewamy białka. Ubijamy do momentu pojawienia się piany. Następnie dodajemy sól i sok z cytryny.
Białka ubijamy do uzyskania prawie sztywniej piany. Piana nie może być mocno sztywna.
1/3 cukru mieszamy z mąką, odkładamy.
Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy cukier.
Ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści.
Następnie stopniowo w kilku turach wsypujemy mąkę, mieszamy szpatułką.
Białka nie powinny opaść.
Blaszki 30 x 11 cm nie smarujemy tłuszczem ani nie posypujemy mąką.
Blaszka powinna być sucha.
Wykładamy masę do formy, kilka razy ”nacinamy” nożem.
Pieczemy w 185 stopniach około 45-50 minut co suchego patyczka. Piekarnik w trakcie pieczenia nie powinien być otwierany.
Smacznego 😉
1 komentarz
jakie delikante!