Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim
1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
1 jajko,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżka roztopionego masła,
1 łyżka spirytusu lub octu,
2 szklanki mąki (plus do podsypywania),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
olej rzepakowy do smażenia.
Do miski wlewamy jogurt, masło, spirytus, wbijamy jajko i mieszamy.
Następnie wsypujemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
Zagniatamy ciasto ( ciasto jest dość luźne).
Odstawiamy na 30-40 minut.
Stolnicę oprószamy mąką i wykładamy ciasto, wałkujemy na około 1 cm grubości.
Nożem pokroimy paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przecinamy, wywijamy ciasto – jak faworki.
Na głęboką patelnię wlewamy olej (tak 3-4 cm). Rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😉