Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z kurczakiem, boczkiem i warzywami. Idealna jako przystawka lub dodatek do kanapek czy obiadu.
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 łyżka przyprawy curry,
- 250 g surowego boczku,
- pół sałaty lodowej,
- 7-8 kiszonych lub konserwowych ogóreczków,
- około 10 marynowanych pieczarek,
- czerwona cebula,
- czerwona papryka,
- 4 łyżki majonezu,
- 3 łyżki ketchupu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól, pieprz i pieprz czosnkowy do smaku.
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą curry i smażymy na złoty kolor.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na chrupko.
Ogóreczki i pieczarki kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i mieszamy.
Do warzyw dodajemy kurczaka i boczek. Mieszamy.
Majonez, ketchup, musztardę i przyprawy mieszamy i łączymy z resztą składników.
Sałatka gotowa 😉