Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Polecam przygotowanie takiego ciasta.
SKŁADNIKI:
- 6-7 białek z dużych jajek (250 g)
- 120 g drobnego cukru,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 100 ml oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100g orzechów ziemnych rozdrobnionych.
WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na średnich obrotach aż cukier się rozpuści. Piana powinna być lśniąca.
Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na małych obrotach do połączenia się składników. Następnie dodajemy kakao i ponownie miksujemy na małych obrotach.
Następnie dodajemy małą stróżką olej, cały czas miksujemy na małych obrotach.
Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy do połączenia się składników.
Na blaszkę o wymiarach 24×10 cm wykładamy papier do pieczenia.
Wlewamy ciasto na blaszkę.
Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉