Oponki serowe to przepyszne słodkości które przygotujemy w kilka chwil. Oponki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i pulchne. Nie dość, że są bardzo proste w przygotowaniu to jeszcze i bardzo smaczne. Pączki podczas smażenia bardzo ładnie rosną.
SKŁADNIKI:
- 3 jajka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 200 g serka waniliowego,
- 500 g twarogu półtłustego,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
- Olej do smażenia.
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania jasnej masy. Następnie dodajemy serek waniliowy i ponownie miksujemy. Kolejno dodajemy twaróg, ocet oraz proszek do pieczenia i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę i całość zagniatamy.
Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Następnie szklanką wykrawamy kółeczka i kieliszkiem robimy dziurkę. Małe kółeczka od kieliszka również możemy usmażyć lub ponownie zagnieść i rozwałkować.
Przygotowane pączki z dziurką smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.
Usmażone oponki posypujemy cukrem pudrem.
GOTOWE 😉 Smacznego 😉