Chlebek bananowy z kakao bez glutenu to idealne ciacho do pracy, szkoły czy szklanki mleka. Ciasto szybko się przygotowuje, nie potrzeba miksera wystarczy łyżka rózgowa lub widelec.
Polecam również inne bananowe słodkości : BANANOWE MUFFINKI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM, KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ I BANANAMI, CIASTO BANANOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY ( EKSPRESOWE ).
SKŁADNIKI:
- 250 ml mleka,
- 70 ml oleju rzepakowego,
- 5 dojrzałych bananów,
- 250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej ( u mnie firmy bezgluten),
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 150 g cukru,
- 1 łyżka kakao.
WYKONANIE :
Do miski wrzucamy banany i wsypujemy cukier i całość rozgniatamy widelcem. Następnie wlewamy mleko i olej. Wsypujemy również mąkę i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kakao i olejek waniliowy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymiary blaszki 24×12 cm. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.
Upieczony chlebek możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😉
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FILM 😉