Przepyszna babka wielkanocna bez glutenu. Babka z tego przepisu wychodzi lekka i delikatna jak puch.
Babka rozpływa się w ustach, a połączenie jasnego i ciemnego ciasta wygląda efektownie.
Wypróbuj przepis na na pewno nie pożałujesz 😉
SKŁADNIKI:
- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 ml oleju,
- aromat waniliowy,
- łyżka kakao.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 25O ML
WYKONANIE:
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, całość miksujemy do uzyskania jasnej masy.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Składniki wsypujemy stopniowo cały czas mieszając.
Następnie dodajemy olejek waniliowy i stopniowo wlewamy olej miksując na wolnych obrotach. Miksujemy do połączenia się składników.
Większą połowę ciasta odlewamy do drugiej miski lub bezpośrednio na formę.
Forma powinna być wysmarowana masłem i posypana mąką najlepiej kukurydzianą.
Moja forma ma 28 cm średnicy i jest z kominem.
Do mniejszej połowy ciasta wsypujemy kakao i mieszamy aż wszystko się ładnie połączy. Ciemne ciasto wlewamy na jasne.
Babkę pieczemy 40-45 minut do suchego patyczka.
Upieczoną dekorujemy według własnego uznania.