Mięciutki, delikatny biszkopt, słodka kakaowa polewa i posypka z wiórek kokosowych. Takie kokosanki to smak mojego dzieciństwa. Przygotowałam je na biszkopcie bez użycia mąki pszennej.
Ciastka są dość proste w przygotowaniu i ze składników ogólnodostępnych. Zapraszam was również na mój kanał YT tam znajdziecie przygotowanie tego ciasta krok po kroku jak i również wiele innych ciekawych przepisów. Ja Wy jakie ciasta przygotowujecie bez dodatku mąki pszennej?
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
- 4 jajka (żółtka i białka osobno),
- 3/4 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej.
POLEWA:
- 125 g masła,
- 4 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
- 10 łyżek drobnego cukru,
- 3 – 4 łyżki kakao.
Dodatkowo;
- 200 g wiórków kokosowych.
WYKONANIE:
Białka oddzielany od żółtek.
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę.
Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.
Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą.
Blaszkę 24X24 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 35 – 40 minut w 175 stopniach.
Studzimy i kroimy na kwadraty mniej więcej 2-3 cm.
Do rondla wrzucamy masło, śmietanę, kakao i cukier. Gotujemy na bardzo małym ogniu do całkowitego połączenia się składników. Konsystencja powinna być płynna lecz nie zbyt gęsta, ani zbyt rzadka.
Kwadraty nabijamy na widelec i obtaczamy w polewie kakaowej, następnie w wiórkach kokosowych.
Wykładamy na tacę i chłodzimy w lodówce.
Smacznego 😉
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku.
Życzę udanych wypieków 😉
Gosia