Bezglutenowe lamingtony ( kokosanki )

Szpileczki i babeczki

Mięciutki, delikatny biszkopt, słodka kakaowa polewa i posypka z wiórek kokosowych. Takie kokosanki to smak mojego dzieciństwa. Przygotowałam je na biszkopcie bez użycia mąki pszennej.

Ciastka są dość proste w przygotowaniu i ze składników ogólnodostępnych. Zapraszam was również na mój kanał YT tam znajdziecie przygotowanie tego ciasta krok po kroku jak i również wiele innych ciekawych przepisów. Ja Wy jakie ciasta przygotowujecie bez dodatku mąki pszennej?

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

  • 4 jajka (żółtka i białka osobno),
  • 3/4 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej.

POLEWA:

  • 125 g masła,
  • 4 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • 10 łyżek drobnego cukru,
  • 3 – 4 łyżki kakao.

Dodatkowo;

  • 200 g wiórków kokosowych.

WYKONANIE:

Białka oddzielany od żółtek.
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę.

Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.
Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą.
Blaszkę 24X24 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 35 – 40 minut w 175 stopniach.
Studzimy i kroimy na kwadraty mniej więcej 2-3 cm.

Do rondla wrzucamy masło, śmietanę, kakao i cukier. Gotujemy na bardzo małym ogniu do całkowitego połączenia się składników. Konsystencja powinna być płynna lecz nie zbyt gęsta, ani zbyt rzadka.

Kwadraty nabijamy na widelec i obtaczamy w polewie kakaowej, następnie w wiórkach kokosowych.

Wykładamy na tacę i chłodzimy w lodówce.

Smacznego 😉

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku.

Życzę udanych wypieków 😉

Gosia

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies