Imbir to aromatyczna, korzenna przyprawa. Jest idealnym dodatkiem do bardzo wielu potraw, nadając im charakterystyczny, pikantny smak. Prócz tego, na bazie imbiru wykonuje się również pyszne przetwory, jak syrop, pasujący zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich deserów.
Jak powstaje syrop z imbiru?
W klasycznej wersji do zrobienia imbirowego syropu wystarczy tylko korzeń imbiru, woda oraz sok
z cytryny. Dla wzmocnienia smaku dodać można jeszcze inne korzenne przyprawy, na przykład goździki, z kolei osoby, dla których imbir jest zbyt mocny, dodają coś słodkiego, jak miód albo gęsty sok ze świeżych malin.
Na przetwory wybiera się imbir dobrej jakości, odpowiednio wilgotny, tak by dało się z niego otrzymać pełną głębię smaku. Imbir kroi się na drobne kawałki, razem ze skórką, dlatego koniecznie należy go wcześniej dokładnie umyć. Kawałki imbiru można zagotować razem z cukrem albo zalewa się go gorącą wodą z cytryną i ewentualnie jeszcze innymi dodatkami. Naturalny syrop jest oczywiście najlepszy, dlatego kiedy kupujemy taki wyrób w sklepie, warto sprawdzić etykietę by mieć pewność, że nie ma tam żadnych sztucznych składników. Syrop z imbiru od Eterno nie zawiera żadnych konserwantów, barwników i regulatorów kwasowości, a jedynie świeże, naturalne składniki.
Do czego można dodawać syrop imbirowy?
Syrop z imbiru ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Jest mocno rozgrzewający, dlatego idealnie pasuje do herbaty, kawy czy grzanego wina, można go też dodać do świątecznej nalewki. Nadaje się też do napojów orzeźwiających, wystarczy syrop zmieszać z zimną wodą, cytryną i niewielką ilością świeżych owoców. Jest popularnym dodatkiem do piwa oraz innych drinków, na przykład z whisky albo likieru wiśniowego.
Syropem imbirowym można też polewać desery, zwłaszcza lody oraz budynie. Niewielką ilość syropu warto dodać do ciasta, któremu chcemy nadać korzenny smak i większą wilgotność. W jeszcze innej wersji syrop z imbiru będzie aromatycznym akcentem w marynacie do mięsa – mieszankę przygotowuje się na przykład z oleju, soku z cytryny, soli, cukru, czosnku i właśnie imbiru.
Naturalny syrop z imbiru posłużyć może również za lekarstwo na infekcje, do tego ma on dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, przynosi ulgę przy zaburzeniach trawiennych, wspomaga apetyt i jest dobry na chore stawy.