Przecudowne ciasto o nazwie snikers. Miodowe ciasto przełożone masą krówkową i budyniową z chrupiącym orzechowym wierzchem. Takie ciasto nie dość że wybornie smakuje to jeszcze pięknie prezentuję się na talerzu. Smak jest obłędny i nieziemski. Zachęcam do przygotowania takiego wspaniałego ciasta. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się ładnie przegryzą. A może już robiliście takie lub podobne ciasto?
SKŁADNIKI:
Miodowe ciasto:
- 600 g mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 200 g masła,
- 3 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 3 łyżki miodu.
Polewa Orzechowa:
- 250 g orzeszków ziemnych,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki miodu,
- 80 g masła.
Krem:
- 500 ml mleka,
- 1 paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 3 łyżki cukru,
- 250 g masła,
- puszka masy kajmakowej.
WYKONANIE:
Na początek przygotujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną oraz cukier. Dodajemy również masło oraz jajka, miód i mleko. Całość zagniatamy do momentu powstania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na 3 części i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę owinięte w folię spożywczą .
Blaszkę o wymiarach 26×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na blaszkę i pieczemy 12 minut w 180 stopniach, to samo robimy z drugą częścią ciasta.
Na trzecią część przygotujemy polewę orzechową.
Do rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i dodajemy miód. Całość podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy orzechy i chwilkę podgrzewamy około 5 minut. Tak przygotowaną polewę wykładamy na trzecią cześć wyłożonego na blaszkę ciasta. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Budyń gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na jasny krem, Następnie dodajemy stopniowo przestudzimy budyń. Cały czas miksujemy na średnich obrotach do momentu powstania gładkiej i jasnej masy.
Gdy już mamy wszystko przygotowanie będziemy składać ciasto.
Ciasto smarujemy połową masy krówkowej, na to wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy drugą częścią ciasta, następnie ponownie smarujemy pozostałą krówką i wykładamy pozostałą częścią masy budyniowej. Na wierzch wykładamy ciasto z orzeszkami.
Ciasto gotowe. Ciasto możemy przygotować 2-3 dni przed planowanym podaniem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań ciasta krok po kroku 😉
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis i przygotowałeś/aś go wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉
Gosia