Przepyszny mięciutki chlebek z chrupiącą skórką. Zwykły pszenny bez żadnych dodatków. Taka chlebowa bułka 😉 Przepis jest bardzo prosty, nie skomplikowany. Pieczony w naczyniu żaroodpornym. Takie pieczywo to idealny dodatek do wędlin, past, dżemów i przeróżnych dodatków 😉
SKŁADNIKI:
- 600 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłej wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- płaska łyżeczka cukru,
- 100 ml kefiru naturalnego,
- łyżka octu,
- łyżka oleju.
WYKONANIE:
Na początek przygotujemy zaczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy płaską łyżeczkę cukru i wlewamy 250 ml ciepłej wody. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Do misy miksera wsypujemy mąkę 600 g oraz łyżeczkę soli. Wlewamy również kefir, przygotowany zaczyn, olej oraz ocet. Wszystko zagniatamy mikserem z hakiem około 20 minut. Możemy również zrobić to ręcznie.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie formujemy chleb i wykładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem.
Chleb lekko obsypujemy mąką i robimy dowolne nacięcia.
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół.
Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku chlebka 😉
Jeżeli spodobał Ci się przepis i przygotowałeś/aś CHLEB PSZENNY z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉