Ciasto czekoladowe z jabłkami ( łyżką mieszane )

Szpileczki i babeczki

Przepyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem jabłek. Nie potrzebujemy miksera, wystarczy łyżka rózgowa lub widelec. Mieszamy i do piekarnika. Ciasto z tego przepisu jest puszyste i wilgotne. Jabłka podkręcają smak ciasta czekoladowego. Takie ciacha są świetnym pomysłem na niespodziewanych gości, przygotowanie zajmuje 5 minut, a później pieczenie 😉

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 200 g masła rozpuszczonego,
  • 2 jabłka.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE:

Do miski wsypujemy szklankę mąki, 3/4 szklanki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz dwie łyżki kakao. Całość mieszamy. Do drugiej miski wlewamy rozpuszczone masło oraz trzy łyżki śmietany. Delikatnie mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre składniki. Całość delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników. Blaszkę 24×12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto.

Następnie obieramy jabłka. Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy jabłka w półplasterki.

Jabłka układamy na cieście. Zachęcam do obejrzenia filmiku, gdzie pokazuję krok po kroku przygotowanie ciasta.

Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Może być tak, że ciasto będzie piekło się trochę dłużej. Dlatego warto jest sprawdzić patyczkiem.

Zapraszam na obejrzenie filmiku 😉

Jeżeli przygotowałeś/aś Ciasto czekoladowe z jabłkami ( łyżką mieszane ) z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉

Życzę udanych wypieków 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies