Pestki dyni zawierają mnóstwo witamin i cennych minerałów. Chciałabym Was zachęcić do spożywania takich pestek. Przedstawię Wam jakie dobroci mają pestki z dyni i ciekawostki dotyczące tych smakołyków. Pestki dyni zawierają witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, a także witaminy A i K. Mają też w swoim składzie minerały, takie jak cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.
Właściwości lecznicze
Pestki dyni najbardziej zalecane są szczególnie mężczyznom. Witamina E korzystnie wpływa na płodność i jakość plemników, poza tym bogate źródło cynku pomaga w dolegliwościach prostaty. Cynk bierze udział również w budowie tkanki mięśniowej.
Pestki dyni zawierają kwasy omega 3 oraz duże ilości fitosteroli. Dzięki temu obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, zapobiegają rozwoju miażdżycy.
Jedzenie pestek dyni ma korzystny wpływ na nastrój. Zawarty w nich magnez i potas poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i łagodzi stany depresyjne i lękowe, a także migrenowe bóle głowy.
Pestki dyni to także naturalny sposób na pozbycie się robaków z przewodu pokarmowego, który nie posiada skutków ubocznych. W pestkach dyni znajduje się substancja kukurbitacyna, która poraża układ nerwowy pasożytów znajdujących się w układzie pokarmowym. Wydalana jest ona wraz z kałem. Kukurbitacyna nie podrażnia śluzówki żołądka i jelit, nie wchłania się też do ludzkiego organizmu z przewodu pokarmowego.
Zastosowanie pestek dyni
Pestki dyni możemy jeść świeże, suszone lub prażone. Pestki dyni to świetny dodatek do sałatek oraz wypieku domowego pieczywa chleba czy bułeczek. Pestki dyni możemy wykorzystać do przygotowania domowej granoli, zdrowych batoników czy też musli.
Przedstawiam Wam przepisy w których wykorzystałam pestki dyni:
KULKI MOCY- CIASTKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH I PESTEK DYNI
SAŁATKA Z BURACZKÓW I PESTEK DYNI
PIECZEŃ Z WARZYWAMI I PESTKAMI DYNI
ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z PAPRYKĄ I PESTKAMI
Przeciwwskazania do spożywania pestek dyni
Pestki dyni są bardzo kaloryczne, dlatego powinniśmy uważać na ilość spożycia. W 100 gramach produktu znajdziemy około 530 kalorii. Każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 30g pestek dyni. Przed spożywaniem pestek dyni powinni rezygnować osoby które ze względu na chorobę nie mogą spożywać składników w nich zawartych.
Pestki dyni to cenne źródło witamin i minerałów, jedyną wadą jest ich kaloryczność. Mężczyźni powinni szczególnie sięgać po pestki dyni.
A Wy lubicie pestki dyni? Do jakich potraw używacie tych pestek?