Przepyszne ciasteczka pieguski z dużą ilością czekolady, płatków owsianych i kokosu. Idealne do kawki. Mega szybkie w przygotowaniu. Takie ciacha możemy zapakować dzieciakom do szkoły, na pewno będą zadowoleni z takich domowych smakołyków. Do ciastek możemy dodawać ulubione przeróżne bakalie, czekolady, orzechy, kolorowe drażetki i suszone owoce. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji ponieważ bardzo szybko znikają.
SKŁADNIKI:
- 200 g masła,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 2 mleczne czekolady,
- 1 deserowa czekolada,
- pół szklanki płatków owsianych,
- pół szklanki wiórek kokosowych,
- garść sezamu.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ250 ML
WYKONANIE:
Przygotowanie ciasteczek piegusek zajmuje praktycznie 30 minut, są ekspresowe i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Na samym początku możemy włączyć piekarnik na 180 stopni góra dół.
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jajka wrzucamy do miski. Zagniatamy dokładnie ciasto. Następnie dodajemy dodatkowe składniki czyli czekolady mleczną i deserową pokrojoną w drobną kosteczkę, płatki owsiane, wiórka kokosowe i sezam. Ponownie zagniatamy ciasto, aby się składniki ładnie połączyły.
Do przygotowania ciastek piegusek możemy dodawać dowolne dodatki np: rodzynki, suszoną żurawinę, śliwki, morele, orzechy laskowe, nerkowca, archaidowe, włoskie, siemienie lniane, kolorowe drażetki i wiele innych podobnych składników.
Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Z ciasta robimy kuleczki wielkości większego orzecha włoskiego. Możemy robić mniejsze lub większe. Musimy tylko pilnować czasu pieczenia.
Kuleczki z ciasta wykładamy na blaszkę i lekko spłaszczamy. Zachowujemy odległość między ciasteczkami, gdyż ciastka lekko podrosną.
Ciasteczka pieguski pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni 15-20 minut do zrumienienia.
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.
Ciasteczka możemy również podkręcić i polać rozpuszczoną czekoladą.
Ciastka pieguski gotowe 😉