Ekspresowe muffinki z wiśniami to świetna propozycja na szybki deser dla małych i dużych. Tak przygotowane muffinki możemy posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem.
SKŁADNIKI;
- 300g mąki pszennej,
- 100g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 150ml mleka,
- 100ml oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka wiśni.
WYKONANIE;
Z podanych składników wychodzi 12 sztuk muffinek z wiśniami.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Suche składniki czyli makę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy.
Do drugiej miski wbiajmy jajka, wlewamy mleko i olej. Mleko możemy zastępić wodą gazowaną lub jogurtem naturalnym. Składniki dokładnie mieszamy.
Łączymy suche składniki z mokrymi. Mieszamy trzepaczką lub widelcem. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto przekładamy do foremek.
Z wiśni pozbywamy się pestek. Układamy po 3-4 wiśnie na każdą babeczkę. Tak przygotowane muffinki z wiśniami pieczemy 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika góra dół, temperatura 180 stopni.
Upieczone muffinki studzimy. Dodatkowo możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Polecam również białą czekoladę.
Jeżeli przygotowałeś/aś muffinki z wiśniami z mojego przepisu podziel się efektami pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością umieszczę zdjęcie we wpisie.
Smacznego 😉
4 komentarze
Superowe te babeczki. Szczególnie jak goście nagle wpadają 🙂
😉
Jakie smaczne te babeczki, u nas to by szybko zniknęły 🙂
😉