Na myśl o użyciu sztućców do ryb wiele osób przechodzi dreszcz obawy. Na szczęście wcale nie jest to tak trudne, jak się wydaje! Wystarczy poznać kilka zasad.
Specjalne sztućce do ryb – jak ich używać?
Jedzenie ryb bywa problematyczne, zwłaszcza że w dyskursie społecznym pokutuje wiele mitów na ten temat. Okazuje się, że wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, a jedzenie ryb będzie dużo prostsze. Podpowiadamy, jak używać sztućców do ryb.
Zamawiając ryby w restauracji lub spożywając je z rodziną i znajomymi, warto zdawać sobie sprawę z podstawowych zasad. Jednym z najpoważniejszych błędów jest jedzenie ryby dwoma widelcami – jest to mit, który znany jest jeszcze z czasów PRL. Obecnie uznaje się, że widelcem nie należy ściągać skóry z ryby, a do tego celu służy specjalny nóż. W skład sztućców do ryb wchodzą więc zwykle dwa główne elementy – nieostry, skośnie zakończony noż oraz szeroki widelec. Sztućców tych należy używać do ryb pieczonych, smażonych i gotowanych. W przypadku ostryg należy wybrać specjalny nóż z charakterystycznym, trójkątnym kształtem. Taki nóż umożliwi otwieranie i wykrawanie ostryg bez dodatkowych problemów. Warto zwrócić uwagę na sztućce do ryb z Fabryka Form.
Jak jeść ryby? Savoir-vivre
Rozpoczynając konsumpcję ryby, należy zacząć od usunięcie płetw. Następnym krokiem jest przecięcie ryby wzdłuż tułowia. Nóż należy wsunąć płasko, w taki sposób, aby oddzielić mięso od szkieletu. Tutaj używamy zarówno noża, jak i widelca. Jeśli chodzi o skórę, to można oddzielić ją od mięsa lub zjeść – wszystko zależy od indywidualnych preferencji. W trakcie jedzenia, głowę, szkielet i inne tego typu elementy, warto odłożyć na talerz na odpadki. W sytuacji, gdy w trakcie jedzenia, wyczujemy ość, należy dyskretnie położyć ja na widelcu i odsunąć na bok. Warto pamiętać o tym, że nóż służy tylko do ściągania mięsa, a nie do krojenia.
Jak zjeść filet z ryby?
Filet to zdecydowanie najprostsze i najmniej problematyczne danie. Wystarczy tylko pokroić filet widelcem, a następnie nabierać do ust po kawałku. Można pomagać sobie nożem. W żadnym wypadku nie należy jednak kroić ryby nożem i widelcem lub używać dwóch widelców. Oczywiście te zasady obowiązują w restauracjach lub na wystawnych przyjęciach, natomiast w trakcie grilla ze znajomymi zwykle można swobodnie użyć noża lub widelca, a nawet wziąć rybę w rękę.
4 komentarze
My ogólnie jemy mało ryby raczej, także jeśli miałabym iść do restauracji gdzie serwują same ryby, zginęłabym marnie 🙂
My też jemy bardzo mało ryb, ale jakoś dałoby się radę 😉
Dzięki za ten wpis. Wreszcie będę wiedziała co do czego 😉
😉