KOMPOT Z CZARNYCH PORZECZEK to idealny dodatek do obiadu zimową porą. CZARNA PORZECZKA to źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych. Kompot jest banalnie prosty. Nie trzeba się zbytnio napracować aby zimą cieszyć się smakiem czarnych porzeczek. Polecam również SYROP Z CZARNEJ PORZECZKI ( NA ZIMĘ )z innych letnich owoców SYROP Z RABARBARU ( NA ZIMĘ ) lub syrop z innych sezonowych owoców SYROP Z RABARBARU ( NA ZIMĘ ). Polecam przygotować kilka słoiczków takiego kompociku.
SKŁADNIKI;
- czarne porzeczki,
- woda,
- 2 łyżki cukru na każdy litrowy słoik.
Przygotowanie kompotu na zimę do słoików z czarnej porzeczki jest banalnie prosty.
Ja przygotowując kompot z czarnych porzeczek dodałam jeszcze czerwone porzeczki. Pomieszały mi się podczas zbierania. Bez problemu możemy zrobić z samych czarnych porzeczek lub czerwonych lub po prostu pomieszać czarne z czerwonymi.
Czarne porzeczki dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą.
Do litrowych słoików wsypujemy czarneporzeczki. Tak 3/4 słoika. Słoiki i zakrętki powinny być wyparzone i suche.
Następnie wsypujemy dwie łyżki cukru na każdy litrowy słoik. Następnie wlewamy zimną przegotowaną wodę, tyle aby zakryło porzeczki z cukrem. Możemy dodatkowo wstrząsnąć słoikiem aby cukier się połączył z wodą.
Tak przygotowane słoiki z kompotem z czarnych porzeczek wekujemy.
Moją sprawdzoną metodą jest pasteryzacja w piekarniku.
Przygotowane słoiki z kompotem z czarnej porzeczki wstawiamy na blaszkę piekarnikową, najlepiej na środkowej półce.
Ustawiamy temperaturę 120 stopni góra dół. Pasteryzujemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika.
Następnie słoiki wyjmujemy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Możemy również pasteryzować w garnku. Do dużego garnka na dno wkładamy bawełnianą ściereczkę, wkładamy słoiki, zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Następnie wyjmujemy ostrożnie słoiki i stawiamy do góry dnem, pozozstwiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Przygotowane słoiki przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu – spiżarce lub piwnicy.
Kompot z czarnych porzeczek możemy rozcieńczyć z wodą mineralną lub gazowaną jeżeli wyjdzie zbyt intensywny. Dla podkręcenia smaku możemy dodać jeszcze sok z cytryny. Tak przygotowany kompot to idealny dodatek odo obiadu.
Jeżeli przygotowałeś/aś kompot z czarnych porzeczek z mojego przepisu wyślij mi zdjęcia z efektami pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu 😉
Smacznego 😉
A Wy jakie przetwory przygotowujecie z czarnej porzeczki?
2 komentarze
Taki kompot w sezonie zimowym to samo zdrowie 🙂
😉