Drożdżowe bułeczki ( drożdżówki ) z serem i jabłkami

Szpileczki i babeczki

Drożdżowe bułeczki ( drożdżówki ) z serem i jabłkami to świetna propozycja na śniadanie lub kolację do szklanki mleka. Idealnie sprawdzą się w szkole czy te pracy. Drożdżówki zachowują świeżość również na drugi dzień. Połączenie masy serowej i jabłek to połączenie znakomite. Jeżeli lubimy cynamon możemy posypać nim jabłka lub dodać odrobinę do kruszonki. Jeżeli lubicie ciasta drożdżowe to polecam również STRUCLA ( DROŻDŻÓWKA ) Z JABŁKAMI 😉

SKŁADNIKI;

Masa serowa;

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo;

  • 3-4 jabłka,

Kruszonka;

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru ,
  • 100 g masła.

WYKONANIE;

Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować.

Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, jajka, pozostały cukier i zagniatamy ciasto. Możemy zrobić to miksrem z hakiem. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Do przygotowania drożdżówek z jabłkami, serem i kruszonką użyłam mąki wiejskiej uniwersalnej SZCZEPANKI.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.

Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki. U mnie wyszło 12 sztuk. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej bułeczce robimy lekki dołeczek.

Twaróg mieszamy z jajkiem i cukrem pudrem. Cukier pudrem wsypujemy po troszku i próbujemy między czasie. Każdy twaróg ma inną kwaśność i może miep otrzebować tyle cukru lub będzie trzeba wsypać więcej. Wsypujemy tyle aby tam pasowało smakiem.

Twaróg wykładamy w dołeczki przygotowanych bułeczek.

Jabłka obieramy pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w grubsze piórka.

Masło, mąkę i cukier mieszamy z sobą palcami tworząc sypką kruszonkę.

Na ser układamy 3-4 kawałki jabłkek i posypujemy kruszonką.

Tak przygotowane bułeczki drożdżowe pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół. Upieczone bułeczki drożdżowe z serem i jabłkami studzimy na kratce. Ustudzone bułeczki posypujemyy cukrem pudrem.

Drożdżówki możemy również polać lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą.

Bułeczki zachowują również świeżość na drugi dzień. Będą idealne na śniadanie lub kolację do szklanki mleka.

Polecam przygotowanie drożdżowych bułeczek z sereem i jabłkami oraz słodką kruszonką.

Smacznego 😉

Zapraszam na krótki filmik przedstawiający drożdżówki 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Słodko Słodka 25 maja 2021 - 14:39

Pyszniaste drożdżówki 😍A mąka z moich rodzinnych stron, więc musi być dobra 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 26 maja 2021 - 14:24

U mnie ciężko dostępna 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies