Uwielbiam mrożony szpinak, ponieważ mogę się nim cieszyć przez cały rok.
Risotto ze szparagami, cukinią i szpinakiem
2 szklanki ryżu do risotto,
1 litr – 1,2 litra wody lub bulionu ( warzywny lub mięsny),
5 szparagów,
1 mała cukinia,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
pół łyżeczki kurkumy,
pół łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka bazylii,
około pół szklanki sera najlepiej parmezanu,
1 łyżka masła,
olejdo smażenia.
Cukinię obieramy, ze szparagów pozbywamy się twardych części.
Warzywa kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy.
Wrzucamy warzywa oraz mrożony szpinak, chwilę podsmażamy.
Dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę i ryż.
Smażymy aż ryż się zeszkli.
Następnie wlewamy stopniowo łyżką wazową sok oraz bulion(gdy ryż wchłonie płyn wlewamy następny).
N koniec dodajemy przyprawy,masło i ser.
Dokładnie wszystko mieszamy.
Podajemy jako danie główne lub jako dodatek do dania mięsnego.
Smacznego 😉
1 komentarz
991448 342844appreciate the effort you put into obtaining us this details. Was looking on google and discovered your post randomly. 594248