Risotto ze szparagami, cukinią i szpinakiem

Szpileczki i babeczki

Uwielbiam mrożony szpinak, ponieważ mogę się nim cieszyć przez cały rok.
Risotto ze szparagami, cukinią i szpinakiem
2 szklanki ryżu do risotto,
1 litr – 1,2 litra wody lub bulionu ( warzywny lub mięsny),
5 szparagów,
1 mała cukinia,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
pół łyżeczki kurkumy,
pół łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka bazylii,
około pół szklanki sera najlepiej parmezanu,
1 łyżka masła,
olejdo smażenia.
Cukinię obieramy, ze szparagów pozbywamy się twardych części.

Warzywa kroimy w kostkę.

Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy.


Wrzucamy warzywa oraz mrożony szpinak, chwilę podsmażamy.


Dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę i ryż.

Smażymy aż ryż się zeszkli.

Następnie wlewamy stopniowo łyżką wazową sok oraz bulion(gdy ryż wchłonie płyn wlewamy następny).

N koniec dodajemy przyprawy,masło i ser.

Dokładnie wszystko mieszamy.

Podajemy jako danie główne lub jako dodatek do dania mięsnego.

Smacznego 😉


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies