Sernik z piernikami
Ciasto;
3 szklanki mąki,
250 g masła,
5 żółtek,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa serowa;
1 kg twarogu,
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 budyń waniliowy,
1 cukier waniliowy,
beza:
5 białek ( pozostałych od ciasta kruchego),
1 szklanka cukru,
Dodatkowo;
ok 2 paczek pierniczków nadziewanych,
Ciasto:
Z podanych składników ( prócz białek ) zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na dużą blaszkę. Drugą odkładamy do zamrażalnika.
Masa twarogowa:
Ser mielimy dwa razy. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do sera dodajemy żółtka, budyń, cukier waniliowy, i mieszamy. Delikatnie łączymy z białkami. Masę wykładamy na kruche ciasto.
Białka pozostałe z kruchego ciasta ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy.
Na masę serową wykładamy pierniczki, na to masę białkową, na koniec ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, po tym czasie wyłączamy piekarnik pozostawiając ciasto do wystygnięcia. Możemy polać białą czekoladą.
Smacznego 😉
2 komentarze
Wspaniały! Świąteczny smak zamknięty w serniku 🙂
Polecam 😉