Sernik z piernikami

Szpileczki i babeczki
Sernik z piernikami


Ciasto;
3 szklanki mąki,
250 g masła,
5 żółtek,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa serowa;
1 kg twarogu,
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 budyń waniliowy,
1 cukier waniliowy,
beza:
5 białek ( pozostałych od ciasta kruchego),
1 szklanka cukru,
Dodatkowo;
ok 2 paczek pierniczków nadziewanych,

Ciasto:

Z podanych składników ( prócz białek ) zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na dużą blaszkę. Drugą odkładamy do zamrażalnika. 


Masa twarogowa: 


Ser mielimy dwa razy. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do sera dodajemy żółtka, budyń, cukier waniliowy, i mieszamy. Delikatnie łączymy z białkami. Masę wykładamy na kruche ciasto.


Białka pozostałe z kruchego ciasta ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy. 


Na masę serową wykładamy pierniczki, na to masę białkową, na koniec ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika. 


Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, po tym czasie wyłączamy piekarnik pozostawiając ciasto do wystygnięcia. Możemy polać białą czekoladą. 


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

gin 3 grudnia 2016 - 10:15

Wspaniały! Świąteczny smak zamknięty w serniku 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 3 grudnia 2016 - 10:23

Polecam 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies