Kawowe ciasto herbatnikowe

Szpileczki i babeczki
Kawowe ciasto herbatnikowe
250 ml mocnej kawy,
400 g herbatników,
500 ml śmietany 30 %
4 łyżki cukru,
10 g żelatyny.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Dno tortownicy wykładamy herbatnikami zamoczonymi w kawie.  Masę śmietanową mieszamy z ostudzoną żelatyną. Na herbatniki wykładamy masę (ok 4-5 łyżki) przykrywamy warstwą namoczonych w kawie ciastek. Czynność tą powtarzamy,aż skończą nam się składniki. Ostatnią warstwą powinna być śmietana. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami i posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki na ok 3 godziny.

Smacznego.;)

 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Karolina Holly 24 lutego 2017 - 14:43

Fajne ciasto 🙂 Proste, szybkie i kawowe 🙂 Już wiem że pożarłabym duży kawałek 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 24 lutego 2017 - 15:04

Polecam 😉

Odpowiedz
K.K. 26 grudnia 2020 - 18:23

A co robić z rozpuszczoną żelatyną?

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 26 grudnia 2020 - 20:36

wpis poprawiony pozdrawiam

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies