Ciasto biały lion

Szpileczki i babeczki



Ciasto biały lion




BISZKOPT
6 jajek,
1 szkl cukru,
1,5 szkl mąki tortowej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
pół tabliczki białej czekolady,




MASA KRÓWKOWA
2 śnieżki,
2 szklanki mąki,
2 łyżki żelatyny,
3 łyżki krówki,
100 g ryżu preparowanego,




MASA ŚMIETANKOWA
1 śnieżka,
1 szklanka mleka,
1 łyżka żelatyny,




DODATKOWO
Duża paczka herbatników,
krówka,
biała czekolada,

posypka czekoladowa,

  • BISZKOPT:

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, i na koniec przesiane mąki, wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na 2 części. 

    MASA KRÓWKOWA:


    Śnieżkę ubijamy z 2 szklankami mleka dodajemy 3 łyżki krówki i mieszamy. Dodajemy ryż i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy, studzimy i mieszamy z masą. Wykładamy na biszkopt. Na masę wykładamy herbatniki. Smarujemy krówką. 


    MASA ŚMIETANKOWA:


    Śnieżkę ubijamy ze szklanką mleka. Na krówkę wykładamy ubitą śnieżkę. Żelatynę rozpuszczamy, studzimy i mieszamy z masą. Przykrywamy biszkoptem. Polewamy białą czekoladą i posypujemy posypką czekoladową. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies