Zupa buraczkowa z brokułami
2-3 litry wody,
4 skrzydełka z kurczaka,
4 duże buraczki,
4 ziemniaki,
1 mały korzeń pietruszki,
1/4 selera,
1 marchewka,
1 cebula,
1 mały brokuł,
100 g mieszanki (u mnie Orkisz Vermicelli Pomidory możemy zastapić ulubioną kaszą),
2 ząbki czosnku,
garść natki pietruszki,
4 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy,
1 łyżka ziół prowansalskich,
szczypta imbiru.
Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlewamy 3łyżki oleju, rozgrzewamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i smażymy na małym ogniu około 5 minut. Wlewamy olej, wrzucamy skrzydełka liście lurowe i ziele angielskie, gotujemy 15 minut.
Warzywa obieramy. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Marchewkę, pietruszkę,ziemniaki i seler kroimy w małą kostkę, wrzucamy do garnka. Buraki trzemy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do garnka.
Gotujemy na małym ogniu 25 minut pod przykryciem.
Następnie wsypujemy mieszankę lub ulubioną kaszę, wrzucamy różyczki brokuła i przyprawiamy.
Gotujemy 15 minut.
Na koniec zabielamy śmietaną.
Smacznego 😉