Zupa buraczkowa z brokułami

Szpileczki i babeczki

Zupa buraczkowa z brokułami
2-3 litry wody,
4 skrzydełka z kurczaka,
4 duże buraczki,
4 ziemniaki,
1 mały korzeń pietruszki,
1/4 selera,
1 marchewka,
1 cebula,
1 mały brokuł,
100 g mieszanki (u mnie Orkisz Vermicelli Pomidory możemy zastapić ulubioną kaszą),
2 ząbki czosnku,
garść natki pietruszki,
4 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy,
1 łyżka ziół prowansalskich,
szczypta imbiru.
Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlewamy 3łyżki oleju, rozgrzewamy.

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i smażymy na małym ogniu około 5 minut. Wlewamy olej, wrzucamy skrzydełka liście lurowe i ziele angielskie, gotujemy 15 minut.

Warzywa obieramy. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Marchewkę, pietruszkę,ziemniaki i seler kroimy w małą kostkę, wrzucamy do garnka. Buraki trzemy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do garnka.


Gotujemy na małym ogniu 25 minut pod przykryciem.


Następnie wsypujemy mieszankę lub ulubioną kaszę, wrzucamy różyczki brokuła i przyprawiamy.


Gotujemy 15 minut.


Na koniec zabielamy śmietaną.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies