Roladki schabowe z mięsem mielonym w panierce

Szpileczki i babeczki

Roladki schabowe z mięsem mielonym w panierce to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad. Tak przygotowane roladki smakują również na zimno na kanapkę. Roladki przygotowuje się dość szybko i nie są skomplikowane. Jeżeli zostanie nam mięso mielone to bez problemu możemy usmażyć kotlety lub ugotować pulpeciki. Do takich roladek najbardziej będą pasować ugotowane ziemniaki lub frytki, ale również jak lubicie możecie podać je z kaszą lub ryżem. Mizeria, wiosenna surówka lub kiszony ogórek to idealne połączenie warzywne do takich zrolowanych schabowych nadzianych mielonym mięsem. W przygotowaniu panierki użyłam mąki pszennej, ale możemy zastąpić ją mąką kukurydzianą. Roladki możemy również panierować wpierw w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. A Wy przygotowujecie takie roladki?

SKŁADNIKI:

  • 2 kg schabu,
  • przyprawa do kotletów schabowych,
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki i karkówki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki płaskie przyprawy do mięsa mielonego,
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku,
  • 5-6 jajek,
  • bułka tarta wymieszana pół na pół z mąką.

Wykonanie:

Mięso schabu kroimy na plasterki i rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą do kotletów schabowych. Jeżeli nie mamy takiej przyprawy możemy użyć dowolniej np: możemy zrobić mieszankę soli pieprzu i słodkiej papryki.

Następnie przygotujemy mięso mielone. Ja użyłam mięsa z łopatki i karkówki, ale oczywiście możecie użyć ulubionego np: z szynki.

Do mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.

Na plastry schabu wykładamy mięso mielone, mniej więcej będzie do dwie łyżki masy mięsnej. Następnie zwijamy ruloniki.

Przygotowane roladki panierujemy. Jajka wbijamy do miski i mieszamy. Bułkę tartą mieszamy z mąką pół na pół.

Mąkę pszenną możemy zastąpić kukurydziana. Roladki obtaczamy w jajku, następnie w mieszance bułki z mąką.

Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor na średnim ogniu.

Jeżeli zostanie nam mięsa mielonego możemy bez problemu usmażyć z niego zwykłe mielone kotlety.

Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami np: ugotowanymi ziemniakami, frytkami lub kaszą czy ryżem. Roladki smakują również na zimno do pieczywa jako wędlina.

Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku Roladek schabowych z mięsem mielonym w panierce 😉

Jeżeli spodobał Ci się przepis na Roladki schabowe z mięsem mielonym w panierce z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu.

Życzę udanych przygotowań 😉

Gosia

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies