Rolada kinder pingui bardzo mocno smakiem przypomina znane batoniki o tej samej nazwie. Na dodatek pięknie prezentuję się na stole i będzie hitem nie jednej rodzinnej imprezki. Tak przygotowana rolada kinder pingui zachwyci każdego fana słodkich i śmietankowych wypieków. Połączenie kakaowego ciasta czekolady i masy śmietankowej to gratka dla podniebienia. Rolada jest warta grzechu, do lekkich ciast niestety nie należy. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu i z podstawowych i łatwo dostępnych składników. Polecam Wam przygotowanie takiej smakowitej rolady . A Wy jakie ciasta lubicie? Przygotowujecie rolady z fajnymi masami? Podzielcie się przepisami w komentarzach 😉
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 2 łyżki płaskie kakao,
- 40 g proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego (1 opakowanie).
Masa:
- 200 ml śmietanki 30 %,
- 250 g mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
- 1 mleczna czekolada (100 g ) do posmarowania na środku,
- 150 g mlecznej czekolady do polania na wierzchu,
- wiórka kokosowe.
WYKONANIE:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek budyniowy i kakao. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już piana będzie sztywna dodajemy cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru.
Do piany dodajemy masę kakaową i delikatnie mieszamy aż składniki się ładnie połączą.
Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę 40×40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika do 180 stopni.
Upieczone ciasto lekko studzimy. Delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Nie ma potrzeby zwijania ciasta. Biszkopt bez problemu się zroluje bez pęknięć.
Mleczną czekoladę 100 g rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy nią biszkopt i delikatnie smarujemy.
Następnie przygotowujemy masę. Do misy miksera wlewamy śmietankę 30 % ubijamy chwilkę, następnie dodajemy dwie łyżki cukru pudru i serek mascarpone. Całość miksujemy na małych obrotach do uzyskania gęstej masy.
Przygotowaną masę nakładamy na ciasto i delikatnie smarujemy biszkopt.
Zwijamy rulon.
Mleczną czekoladę 150 g rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej i polewamy roladę, Dodatkowo posypujemy wiórkami kokosowymi.
Chłodzimy minimum godzinę w lodówce.
Zapraszam na filmik z przygotowania ciasta 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś Roladę kinder pingui z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z przygotowań i efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością wstawię zdjęcie do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉