Oponki z czekoladą orzechową i kokosem
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
7 g drożdży suchych,
1 szklanka mleka, letniego,
3 żółtka,
1/3 szklanki drobnego cukru,
60 g masła, roztopionego,
czekolada orzechowa,
wiórka kokosowe,
Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wgniatamy. Odstawiamy na ok 2 godziny aż podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na ok 1 cm. Kubkiem wykrawamy kółka, na środku kieliszkiem robimy dziurkę. Oponki przykrywamy ściereczką na ok 15 minut. Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu z obu stron.
Czekoladę rozpuszczamy i polewamy oponki. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego;)
2 komentarze
Ale fajne oponki, wyglądają jak amerykańskie pączki 😀
Są bardzo pyszne 😉