Ciasto czekoladowe z masą śmietankową

Szpileczki i babeczki

Ciasto czekoladowe z masą śmietankową


Biszkopt
1 szklanka cukru,
250 g masła,
cukier waniliowy,
4 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
szklanka mąki.

Masa I
500 ml śmietany 30 %,
200 g serka waniliowego,
250 g serka Mascarpone,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki żelatyny.


Masa II
500 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki żelatyny.

Dodatkowo
5 łyżek kremu czekoladowego,
polewa karmelowa,
dowolna posypka.

Biszkopt; Masło ucieramy wraz z cukrem. Dodajemy jajka i resztę składników miksujemy na gładką masę. Wykładamy masę na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę (25 x 35 cm). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. 

Studzimy i dzielimy na 2 części. 


Masa I: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serek waniliowy i mascarpone. Delikatnie łączymy ze sobą. Żelatynę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do masy. Wykładamy na dolny płat biszkoptu. Wkładamy do lodówki aż masa stężeje. Smarujemy kremem czekoladowym.


Masa II; Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy i łączymy z masą. Wykładamy na krem czekoladowy. Na masę kładziemy płat biszkoptu. Polewamy polewą karmelową i posypujemy posypką. 


Wstawiamy do lodówki aby masy dobrze stężały. 
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies