Markizy – kruche ciastka na mące krupczatce z kremem orzechowym

Szpileczki i babeczki

Bardzo często piekę różne ciasteczka. Tym razem przygotowałam ciastka markizy. Ciasteczka są na mące krupczatce, która sprawia, że sa mega kruche i delikatne. Na dodatek przygotowanie takich ciastek nie jest pracochłonne. Do przygotowania markiz możemy zatrudnić dzieciaki, będą miały mega frajdę z wykrawania foremką kółek, a póżniej smarowania kremem orzechowym, a na koniec z zajadania 😉 Takie ciastka możemy również zapakować dzieciakom do szkoły, a i my sami z przyjemnością pochrupiemy markizy w pracy. Markizy przygotowane w domu mają na pewno dużo mniej cukru niż kupione w sklepie, dlatego świetnie nadają się dla dzieci. Na dodatek krem orzechowy kupiony w Naturalności.pl jest zrobiony z naturalnych składników bez dodatku cukru i konserwantów. Ciastka idealnie pasują do szklanki mleka, czy też gorącej herbaty 😉 Polecam przygotowanie takich prostych ciasteczek z kremem czekoladowym.

SKŁADNIKI;

  • 3 szklanki mąki krupczatki,
  • 250 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • krem orzechowy z kakao.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML.

Składniki na markizy powinny być prosto z lodówki.

Na stolnicę wsypujemy mąkę krupczatkę i cukier. Robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, zimne pokrojone w kosteczkę masło i kwaśną śmietanę. Ja użyłam 18%, ale możemy użyć również 12%. Wpierw siekamy nożem, aby jak najlepiej połączyły się składniki, następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto powinno się kruszyć, ale być gładkie i dobrze zagniecione.

Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Następnie, stolnicę lekko oprószamy mąką krupczatką, wykładamy ciasto i wałkujemy na około 0,5 cm. Wykrawamy foremką kułeczka na 4,5-5 cm. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 20-25 minut do lekkiego zrumienienia.

Upieczone ciastka przekładamy kremem orzechowym. Smarujemy jedno ciastko kremem i przykrywamy drugim ciastkiem.

Przygotowane makrizy możemy oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

6 komentarzy

Patrycja Reszko 9 marca 2021 - 22:18

Wspaniałe ciasteczka. Domowe najlepsze!

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 10 marca 2021 - 14:56

😉

Odpowiedz
Magda 10 marca 2021 - 21:18

Cudowne ciasteczka, od razu wpadają w oko 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 11 marca 2021 - 21:17

😉

Odpowiedz
Iwona 11 marca 2021 - 07:25

Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 11 marca 2021 - 21:17

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies