Witajcie, dziś przedstawiam WAM zupę krem z brokułu i szpinaku. Krem jest lekki i sycący. Zupa dzięki dodatku kurkumy i chilli jest fajnie rozgrzewalący. Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Ma silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne tak więc na taką pogodę w sam raz.
SKŁADNIKI;
- 1 brokuł,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 3 ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- 1 marchewka,
- 1/4 selera,
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 1 płaska łyżeczka imbiru,
- 1 szczypta płatków chili,
- sól i pieprz,
- groszek ptysiowy.
WYKONANIE;
Marchewkę,pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w bulionie 10 minut. Następnie dodajemy różyczki brokuła, szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.
Na koniec przyprawiamy zupę do smaku gałką, kurkumą, płatkami chilli oraz solą i pieprzem.
Całość blendujemy na gładki krem. Jeżeli krem jest za gęsty możny dolać wody i chwilę gotować.Zupę krem podajemy z groszkiem ptysiowym. Groszkiem posypujemy przed samym podaniem zupy.
Smacznego 😉
1 komentarz
518874 8605There is noticeably a bundle to know about this. I assume you produced certain good points in functions also. 36264