Kotlety schabowe zapiekane z papryką i serem to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad. Tak przygotowane kotlety sprawdzą się również na domową imprezę. Przygotowanie dania jest bardzo proste.
Jeżeli lubicie dania ze schabu zajrzyjcie na inne moje przepisy ROLADKI SCHABOWE PANIEROWANE Z MUSZTARDĄ, SZYNKĄ I SERKIEM TOPIONYM, ROLADKI SCHABOWE Z MIĘSEM MIELONYM W PANIERCE, PIECZONY SCHAB Z MARCHEWKOWĄ PIERZYNKĄ.
SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu,
- przyprawa do kotletów schabowych,
- 3-4 jajka,
- bułka tarta,
- 2 czerwone papryki,
- 1 cebula,
- żółty ser.
WYKONANIE:
Schab kroimy w plastry około 1 cm i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy przyprawą do kotletów schabowych. Przyprawę możemy zastąpić solą, pieprzem i słodką papryką.
Jajka mieszamy ze szczyptą soli.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.
Mięso panierujemy w jajku, następnie w bułce tartej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety przekładamy na blaszkę piekarnikową.
Paprykę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju około 3-4 minut. Warzywa delikatnie solimy.
Przygotowane warzywa przekładamy na kotlety schabowe około 2 łyżek.
Na każdego kotleta układamy plaster sera.
Schabowe zapiekamy około 10-15 minut do momentu rozpuszczenia się sera.
Gotowe. Smacznego 😉
ZAPRASZAM NA FILM
Zapraszam również po inne moje przepisy na mój kanał YT https://www.youtube.com/channel/UCBxT2kTaBrt9fLI68MW0cVg