Kotlety schabowe zapiekane z papryką i serem

Szpileczki i babeczki

Kotlety schabowe zapiekane z papryką i serem to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad. Tak przygotowane kotlety sprawdzą się również na domową imprezę. Przygotowanie dania jest bardzo proste.

Jeżeli lubicie dania ze schabu zajrzyjcie na inne moje przepisy ROLADKI SCHABOWE PANIEROWANE Z MUSZTARDĄ, SZYNKĄ I SERKIEM TOPIONYM, ROLADKI SCHABOWE Z MIĘSEM MIELONYM W PANIERCE, PIECZONY SCHAB Z MARCHEWKOWĄ PIERZYNKĄ.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu,
  • przyprawa do kotletów schabowych,
  • 3-4 jajka,
  • bułka tarta,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 cebula,
  • żółty ser.

WYKONANIE:

Schab kroimy w plastry około 1 cm i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy przyprawą do kotletów schabowych. Przyprawę możemy zastąpić solą, pieprzem i słodką papryką.

Jajka mieszamy ze szczyptą soli.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.

Mięso panierujemy w jajku, następnie w bułce tartej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety przekładamy na blaszkę piekarnikową.

Paprykę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju około 3-4 minut. Warzywa delikatnie solimy.

Przygotowane warzywa przekładamy na kotlety schabowe około 2 łyżek.

Na każdego kotleta układamy plaster sera.

Schabowe zapiekamy około 10-15 minut do momentu rozpuszczenia się sera.

Gotowe. Smacznego 😉

ZAPRASZAM NA FILM

Zapraszam również po inne moje przepisy na mój kanał YT https://www.youtube.com/channel/UCBxT2kTaBrt9fLI68MW0cVg

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies