Taki farsz możemy zrobić z podwójnej porcji i wykorzystać do potraw wigilijnych takich jak pierogi, uszka, krokiety, paszteciki itp. Farsz można również przygotować wcześniej i zamrozić.
Idealne połączenie suszonych grzybów i kiszonej kapusty.
SKŁADNIKI:
- 300 g suszonych grzybów,
- 1 litrowy kapusty kiszonej,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego,
- 3-4 liście laurowe suszone,
- sól i pieprz do smaku,
- słodka papryka do smaku,
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku,
- kurkuma do smaku.
WYKONANIE:
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły, gotujemy aż będą miękkie około 20 minut. Odcedzamy. Do wody po grzybach dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy do miękkości, również około 30 minut. Odcedzamy. Łączymy ze sobą grzyby oraz kapustę. Rozdrabiamy blenderem lub rozdrabniaczem i przyprawiamy do smaku.
Farsz gotowy 😉 tak przygotowany farsz możemy również zamrozić i wykorzystać w dowolnym czasie.
Taki farsz możemy wykorzystać do pierogów, uszek, krokietów, pieczonych krokietów, kulebiaków, pasztecików, łazanek.