Drożdżówki z truskawkami i migdałową posypką

Szpileczki i babeczki

Drożdżówki z truskawkami i migdałową posypką
 
4 szklanki mąki pszennej,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka ciepłego mleka,
100 g masła rozpuszczonego,
Około 300 g truskawek,
Około 100 g płatków migdałów.
Mleko lekko podgrzewamy.

Dodajemy do ciepłego mleka cukier i drożdże.mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 

Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto aż bedzie gładkie i elastyczne. 

Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Z ciasta rwiemy kawałki, formujemy kuleczki i spłaszczamy. Wykładamy jedną lub dwie truskawki i formujemy kuleczki. 

Wykładamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową. 
Bułeczki posypujemy płatkami migdałów. 

Pieczemy 40-45 minut do Zrumienienia. 

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies