Przepyszne rogaliki drożdżowe na śmietance. Mięciutkie i puszyste nadziane słodziutkim dżemem. Rogaliki są proste w przygotowaniu.
Do przygotowania rogalików wykorzystałam produkty ze sklepu https://www.polskie-smaki.pl/. Z kodem 84WTIV8X9 macie -15% na cały asortyment, więc warto wpaść i zrobić zakupy w polskim sklepie 😉
SKŁADNIKI:
- 650 g mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży,
- 250 ml śmietanki 18% słodkiej,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 5 łyżek cukru.
DODATKOWO:
- dowolny dżem,
- cukier puder.
WYKONANIE:
Do misy miksera wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier. Wbijamy jajka, rozpuszczone masło oraz śmietankę ( temperatura pokojowa, możemy podgrzać w mikrofali). Całość miksujemy mikserem z hakiem do połączenia się składników.
Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i wałkujemy na prostokąt ( grubość około 1 cm). Następnie kroimy trójkąty.
Na szerszą część kawałków ciasta wykładamy po łyżce dowolnego dżemu i zwijamy rulonik, brzegi zwijamy do siebie.
Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 stopniach góra dół na złoty kolor.
Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
ZAPRASZAM NA FILM
Wpis powstałe we współpracy z polskie smaki.