Drożdżowe rogaliki na śmietance

Szpileczki i babeczki

Przepyszne rogaliki drożdżowe na śmietance. Mięciutkie i puszyste nadziane słodziutkim dżemem. Rogaliki są proste w przygotowaniu.

Do przygotowania rogalików wykorzystałam produkty ze sklepu https://www.polskie-smaki.pl/. Z kodem 84WTIV8X9 macie -15% na cały asortyment, więc warto wpaść i zrobić zakupy w polskim sklepie 😉

SKŁADNIKI:

  • 650 g mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 250 ml śmietanki 18% słodkiej,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek cukru.

DODATKOWO:

  • dowolny dżem,
  • cukier puder.

WYKONANIE:

Do misy miksera wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier. Wbijamy jajka, rozpuszczone masło oraz śmietankę ( temperatura pokojowa, możemy podgrzać w mikrofali). Całość miksujemy mikserem z hakiem do połączenia się składników.

Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i wałkujemy na prostokąt ( grubość około 1 cm). Następnie kroimy trójkąty.

Na szerszą część kawałków ciasta wykładamy po łyżce dowolnego dżemu i zwijamy rulonik, brzegi zwijamy do siebie.

Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 stopniach góra dół na złoty kolor.

Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

ZAPRASZAM NA FILM

Wpis powstałe we współpracy z polskie smaki.

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies