CHLEB Domowe wypieki to książka Ulrike Skadow
Którą można nabyć na stronie
Książka zawiera wiele ciekawych przepisów na domowe wypiekanie chleba.
Znajdują się przepisy na słone jak i słodkie chlebki.
Przepisy są łatwo i bardzo precyzyjnie napisane.
Zdjęcia są bardzo zachęcające do wypróbowania przepisu.
Nie mogłam się powstrzymać aby nie upiec chlebka z jednego z przepisów podanego w książce.
I tak powstały precle 😉
Precle drożdżowe
15 g świeżych drożdży,
300 g mąki pszennej,
200 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
70 g sody,
sezam i czarnuszka.
Drożdże i cukier rozpuszczamy w 3 łyżki ciepłej wody.
Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy rozdrobione drożdże.
Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut.
Po tym czasie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne.
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką.
Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.
Z ciasta odcinamy paski i zwijamy je w precla.
Kładziemy na stolnicy i odstawiamy na 30 minut.
W rondlu doprowadzamy do wrzenia 3 litry wody.
Piekarnik podgrzewamy do 220 stopni.
Do wrzątku wsypujemy sodę.
Zanurzamy precle w wrzątku i wyjmujemy je łyżka cedzakową, gdy wypłynął na wierzch.
Odsączamy z wody i układamy na natłuszczoną blaszkę.
Precle posypujemy sezamem i czarnuszką.
Pieczemy 15-20 minut aż się zarumienią.
Studzimy.
Smacznego 😉
4 komentarze
Na taką książkę muszę się skusić 🙂 Precelki wyglądają świetnie 🙂
Polecam, na prawdę jest super 😉 ciekawe przepisy nie żadne bardziewie. Konkretne, prosto i szczegółowo opisane.
Precle bardzo apetyczne, a książkę na pewno warto mieć w swojej biblioteczce 🙂
😉