Drożdzowe precle + recenzja książki CHLEB domowe wypieki

Szpileczki i babeczki
CHLEB Domowe wypieki to książka Ulrike Skadow
Którą można nabyć na stronie 


Książka zawiera wiele ciekawych przepisów na domowe wypiekanie chleba.
Znajdują się przepisy na słone jak i słodkie chlebki.
Przepisy są łatwo i bardzo precyzyjnie napisane.
Zdjęcia są bardzo zachęcające do wypróbowania przepisu.
Nie mogłam się powstrzymać aby nie upiec chlebka z jednego z przepisów podanego w książce.
I tak powstały precle 😉
Precle drożdżowe
15 g świeżych drożdży,
300 g mąki pszennej,
200 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
70 g sody,
sezam i czarnuszka.
Drożdże i cukier rozpuszczamy w 3 łyżki ciepłej wody.

Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy rozdrobione drożdże.


Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut.


Po tym czasie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne.


Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką.


Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.


Z ciasta odcinamy paski i zwijamy je w precla.


Kładziemy na stolnicy i odstawiamy na 30 minut.


W rondlu doprowadzamy do wrzenia 3 litry wody.


Piekarnik podgrzewamy do 220 stopni.


Do wrzątku wsypujemy sodę. 


Zanurzamy precle w wrzątku i wyjmujemy je łyżka cedzakową, gdy wypłynął na wierzch.


Odsączamy z wody i układamy na natłuszczoną blaszkę.


Precle posypujemy sezamem i czarnuszką.


Pieczemy 15-20 minut aż się zarumienią.


Studzimy.


Smacznego 😉


Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Chujowa Pani Domu 9 lipca 2017 - 19:47

Na taką książkę muszę się skusić 🙂 Precelki wyglądają świetnie 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 9 lipca 2017 - 20:07

Polecam, na prawdę jest super 😉 ciekawe przepisy nie żadne bardziewie. Konkretne, prosto i szczegółowo opisane.

Odpowiedz
Lonna 10 lipca 2017 - 20:57

Precle bardzo apetyczne, a książkę na pewno warto mieć w swojej biblioteczce 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 14 lipca 2017 - 13:12

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies