Dieta w ciąży – jak ją komponować?

Materiał zewnętrzny

Jesteś kobietą w sile wieku i od jakiegoś czasu oczekujesz maleństwa? Zastanawiasz się, co jeść, by dostarczyć rozwijającemu się dziecku maksymalnej ilości składników odżywczych, które wspomogą jego rozwój? Koniecznie zadbaj o zróżnicowaną dietę, w której nie zabraknie owoców, warzyw, dobrej jakości białka, tłuszczy oraz innych składników. Powinnaś dostarczać również minerały i witaminy, jednak nie do końca wiesz, które? Warto przeczytać wskazówki, które znacznie ułatwią Ci to zadanie.

Zdrowa dieta w ciąży – jak ją komponować?

Dieta kobiety ciężarnej jest bardzo ważna, głównie chodzi tutaj o prawidłowy rozwój rosnącego pod sercem dziecka. W diecie ciężarnej obserwuje się wzrost kaloryczności. Zapotrzebowanie energetyczne nieco rośnie, jednak nie jest to jakiś gwałtowny i duży wzrost. Zazwyczaj zdrowa kobieta średniej postury zjadać powinna ok. 2000 kcal dziennie. W pierwszym trymestrze ciąży wartość ta wzrośnie o ok. 100 kcal, w drugim – o ok. 300 kcal, natomiast w trzecim o ok. 500 kcal. Z pewnością są to kalorie, które dodają składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu. Oczywiście, dokładne zapotrzebowanie zależy od wielu indywidualnych czynników, o czym warto pamiętać. 

Dieta ciężarnej – o czym należy pamiętać?

Dla prawidłowego rozwoju dziecka wystarczy przestrzegać kilku cennych zasad. Przede wszystkim należy urozmaicać swoją dietę. Nie warto jeść non stop tych samych dań, tych samych warzyw czy owoców. Ważne są zdrowe tłuszcze roślinne, tłuste ryby morskie, owoce morza, suszone owoce, orzechy i wiele więcej. W ciąży zadbaj o spożywanie produktów pełnoziarnistych, które zawierają błonnik i węglowodany. Dla zdrowia dziecka nie bój się jeść nasiona roślin strączkowych. Są one bardzo smaczne, a przy okazji zawierają cenne składniki mineralne. Suplementuj kwas foliowy, który skutecznie zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu. Zadbaj, by codziennie na Twój talerz wpływało ok. 500 g warzyw oraz ok. 300 g owoców. Istotna jest też woda – należy pić jej ok. 2,5 litra dziennie. Skuś się na sok z żurawiny, który jest bogaty w witaminy oraz minerały.

Czego unikać w czasie ciąży?

Poza pytaniem, co jeść i jak jeść w ciąży, każda kobieta powinna zadać również pytanie, czego absolutnie unikać. Chodzi tutaj głównie o ograniczenie słodyczy oraz fast-foodów, a dodatkowo o całkowite wyeliminowanie alkoholu, papierosów i innych używek. Często z diety ciężarnej eliminowana jest kawa, która może niekorzystnie wpływać na ciśnienie ciężarnej, a co za tym idzie – na płód.

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies