Ciasto cytrynowy śmietankowiec

Szpileczki i babeczki

Ciasto cytrynowy śmietankowiec


Biszkopt
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki budyniu( może być mąka ziemniaczana).
Masa;
Dodatkowo;
sok z połowy cytryny,
200 ml wrzątku do zaparzenia herbaty.
Biszkopt;

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka ciagle ubijając masę.


Do masy wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.

Blaszkę 36 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wlewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Wystudzony, przekroić na 2 blaty.


Trzy galaretki cytrynowe rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i stężenia galaretek.



Masa;


Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody.

Studzimy.

Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno, dodajemy ostudzoną galaretkę do masy i mieszamy.


Stężone galaretki kroimy w kosteczkę.



Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.



Herbatę zaparzamy i studzimy.


Dodajemy sok z cytryny.

Nasączamy blaty biszkoptu.

Wykładamy masę na blat biszkoptu i przykrywamy drugim.



Schładzamy w lodówce.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Chujowa Pani Domu 10 czerwca 2018 - 23:41

Pysznie wygląda 🙂 Takie ciasta bardzo lubię 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 11 czerwca 2018 - 13:03

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies