Ciasto biszkoptowe z masą kokosową truskawkami i galaretką to lekkie, z sezonowymi owocami ciasto do niedzielnej kawki. Biszkopt przygotowałam z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Masa jest z mleka kokosowego bez dodatku białego cukru. Delikatny biszkopt, lekka masa kokosowa i słodkie truskawki stanowią idealne połączenie smaków. Truskawki w szczycie sezonu są słodkie i najsmaczniejsze więc nalezy korzystać z tej dobroci jak najwięcej. Polecam przygotowanie tego wspaniałego fit ciasta 😉
SKŁADNIKI;
Biszkopt;
- 6 jajek (żółtka i białka osobno),
- 0,5 szklanki ksylitolu,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa;
- 2 puszki schłodzonego gęstego mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 4 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody,
- 1/4 szklanki mleka.
Dodatkowo;
- 2 galaretki truskawkowe,
- 500 g truskawek.
WYKONANIE;
Wykonanie ciasta zaczymany od zrobienia i upieczenia biszkoptu.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę. Pianę ubijamy na szybkich obrotach, gdy dodajemy cukier zmniejszamy delikatnie obroty. Ubijamy pianę aż cukier się rozpuści.
Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą połączoną z żółtkami.
Blaszkę 30×20 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Studzimy, przecinamy na pół.
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Odstawiamy do wystudzenia. Galaretka powinna lekko stężeć.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Następnie ddoajemy mleko i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Gęste mleko kokosowe przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy ksylitol i miksujemy na puszysty krem.
Następnie dodajemy żetatynę i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części.
Jedną część masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugą częścią ciasta. Na ciasto wykładamy resztę masy.
Na masę kokosową wykładamy truskawki i zalewamy teżejącą się truskawkową galaretką.
Ciasto chłodzimy w lodówce.
Smacznego 😉
Zapraszam na krótki filmik przedstawiający Ciasto biszkoptowe z masą kokosową truskawkami i galaretką ( fit)
Jeżeli przygotowałeś/aś Ciasto biszkoptowe z masą kokosową truskawkami i galaretką ( fit) z mojego przepisu podziel się zdjęciem z przyjemnością dodam do wpisu i będzi mi bardzo miło.
4 komentarze
Takie ciasta zawsze u mnie znikają najszybciej 🙂 Idealne letnie ciacho, zdecydowanie moje smaki 🙂
😉
Ciastpo jest kuszące
😉