BEZGLUTENOWY CHLEBEK BANANOWY

Szpileczki i babeczki

Chlebek bananowy z kakao bez glutenu to idealne ciacho do pracy, szkoły czy szklanki mleka. Ciasto szybko się przygotowuje, nie potrzeba miksera wystarczy łyżka rózgowa lub widelec.

Polecam również inne bananowe słodkości : BANANOWE MUFFINKI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM, KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ I BANANAMI, CIASTO BANANOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY ( EKSPRESOWE ).

SKŁADNIKI:

  • 250 ml mleka,
  • 70 ml oleju rzepakowego,
  • 5 dojrzałych bananów,
  • 250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej ( u mnie firmy bezgluten),
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżka kakao.

WYKONANIE :

Do miski wrzucamy banany i wsypujemy cukier i całość rozgniatamy widelcem. Następnie wlewamy mleko i olej. Wsypujemy również mąkę i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kakao i olejek waniliowy.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymiary blaszki 24×12 cm. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.

Upieczony chlebek możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego 😉

ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FILM 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies