Babka na mące krupczatce

Szpileczki i babeczki

W Święta Wielkanocne rządzą przeróżne babki. Ja proponuję Wam przygotowanie babki na mące krupczatce. Przyznam, że bałam się tego połączenia, ale jak zwykle nie potrzebnie. Babka wyszła cudowna. Wilgotna, odpowiednio słodka i delikatna. Taką babkę możemy udekorować w przeróżny sposób. Posypać pudrem, polać lukrem lub mleczną czekoladą. Takie babki są świetne dla osób które nie przepadają za ciastami z masami. Taką babkę przygotujemy w kilka chwil i może być też słodką przekąską do kawki.

SKŁADNIKI;

450 g mąki krupczatki,
175 ml oleju,
150 ml maślanki,
200 g cukru,
6 jajek (białka i żółtka osobno),
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz do wysmarowania formy + krupczatka do oprószenia

FORMA ŚREDNICA 28 CM

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Do żółtek wsypujemy cukier i miksujemy na średnich obrotach do uzyskania białej i puszystej masy. Następnie na przemian nie przerywając miksowania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Nastęnie delikatnie partiami wkładamy do masy z żółtkami i szpatułką lub drewanianą łyżką mieszamy do połączenia się składników.

Jeżeli chcemy uzyskać dwukolorową babkę, dzielimy na dwie równie części. Do jednej dodajemy około 2 łyżek kakao.

Ja przygotowałam jednokolorową babkę.

Foremkę na babkę smakujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką.

Pieczemy w 180 stopniach ( góra dół ) około 45 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę zostawiamy na 5 minut w foremce, następnie wyjmujemu na kratkę i ostudzimy. Możemy polać lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies