Przepyszne bułeczki drożdżowe nadziane waniliowym budyniem i marmoladą oraz posypane słodką kruszonką. Idealne na śniadanie czy kolację. Domowe drożdżówki na pewno są dużo lepsze niż z cukierni, a przede wszystkim wiemy co jemy. Budyń możemy zastąpić innym ulubionym smakiem. Zamiast marmolady możemy użyć owoców np; truskawek czy malin. Tak przygotowanie bułeczki drożdżowe znikną jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Najlepiej robić z podwójnej porcji 😉 Tak przygotowane ciasto drożdżowe zachowuje świeżość na drugi dzień. Smiało możemy zapakować dzieciakom do szkoły, na pewno z chęcią zjedzą taką bułę z budyniem i marmoladą 😉
SKŁADNIKI;
- 20g drożdży,
- 0,5 szklanki cukru,
- 600 g mąki typ 500,
- 1/2 szklanki mleka,
- 250 g masła,
- 2 jajka,
- 1 budyń waniliowy + 500 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- marmolada.
Kruszonka;
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g masła.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy cukier. Lekko mieszamy i odstawiamy na 20-25 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodajemy mąkę, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Masło rozpuszczamy tak aby było miękkie, ale nie gorące. Wlewamy do ciasta i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Pół szklanki mleka odlewamy, resztę zagotowujemy. Do pół szklanki mleka dodajemy proszek budyniowy i cukier, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy budyń zacznie być gęsty, wyłączamy ogień i odstawiamy do wystudzenia.
Z ciasta drożdżowego rwiemy kawałeczki wielkości mandarynki, lekko rozpłaszczamy i układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Na drożdżowe placki wykładamy łyżkę masy budyniowej i łyżkę marmolady.
Składniki kruszonki ( mąkę, cukier i masło) mieszamy ze sobą. Rozgniatamy palcami tak aby powstała sypka kruszonka.
Bułki posypujemy przygotowaną kruszonką.
Bułeczki z budyniem , marmoladą i kruszonką pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach (góra dół). Upieczone drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Do pieczenia takich bułeczek drożdżowych polecam Papier do pieczenia marki Gosia. Jest gruby i solidny. Marka Gosia ma bardzo duży asortyment artykułów do pieczenia i przechowywania żywności. Bardzo polecam produkty tej marki.
Jeżeli masz ochotę wykonać mój przepis na Drożdżowe bułeczki ( drożdżówki ) z budyniem , marmoladą i kruszonką wyślij mi zdjęcie z przygotowanych bułeczek, z chęcią dodam je do wpisu 🙂
5 komentarzy
Pyszne do porannej kawy. Mniam, mniam.
Uwielbiam takie drożdżówki 😍U nas przeważnie w weekendy na śniadanie takie robię 🙂
😉
pyszności!!! uwielbiam takie bułeczki
😉