Ciasto
- 9 szklanki mąki,
- 4 szklanki ciepłego mleka,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 16 g suchych drożdży
Dodatkowo
- 600 g borówek,
- cukier wg uznania.
Do 8 szklanek mąki dodajemy cukier, drożdże, olej i ciepłe mleko i zagniatamy ( ciasto jest luźne). Zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Następnie dodajemy resztę mąki i pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części.
Do borówek dodajemy cukier wg uznania. Mieszamy i lekko rozgniatamy. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy połowę borówek, i zwijamy.
To samo robimy z drugim ciastem i borówkami. Zwinięte ciasto kroimy na mniejsze części ok 7-8 cm. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C i pieczemy przez 50 min. Smacznego 😉
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części.
Do borówek dodajemy cukier wg uznania. Mieszamy i lekko rozgniatamy. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy połowę borówek, i zwijamy.
To samo robimy z drugim ciastem i borówkami. Zwinięte ciasto kroimy na mniejsze części ok 7-8 cm. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C i pieczemy przez 50 min. Smacznego 😉
1 komentarz
207393 818400Hey, you used to write wonderful, but the last several posts have been kinda boring I miss your tremendous writings. Past couple of posts are just a bit bit out of track! come on! 282106