Bułeczki drożdżowe z dżemem i cynamonem

Szpileczki i babeczki

Bułeczki drożdżowe z dżemem i cynamonem

 

  • 1 kg mąki,
  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 szklanki letniego mleka,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • słoiczek dżemu,
  • 4 łyżki cynamonu,

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mąki i odrobiną mleka. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Jajka rozkłócamy, dodajemy sól, mleko, cukier i olej. Stopniowo wsypujemy mąkę. Wlewamy drożdże. Mieszamy. 
Ciasto wyrabiamy aż zacznie odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy i smarujemy dżemem i posypujemy cynamonem. Zwijamy i kroimy na mniejsze kawałki. 

Wykładamy na natłuszczoną blaszkę i smarujemy mlekiem. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.
 Smacznego
 😉   

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies