Pączki parzone polane czekoladą
500 g mąki,
100 g cukru,
10 g masła,
6 żółtek,
szklanka mleka,
30 g drożdży,
konfitura,
czekolada z orzechami,
olej i smalec do smażenia
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka. Pozostałe gotujemy aż,do zawrzenia i zalewamy nim pół szklanki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną mąkę dokładnie rozdrabniamy z drożdżami(mikserem) i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce. żółtka ucieramy z cukrem na masę i dodajemy wraz z rozpuszczonym masłem oraz mąką do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę Z ciasta formujemy płaskie placki wkładamy konfiturę i robimy kuleczkę. smażymy na głębokim tłuszczu. pół na pół olej ze smalcem. pączki polewamy rozpuszczoną czekoladą z orzechami.
Smacznego;)
1 komentarz
374379 945939BTW, and I hope we do not drag this too long, but care to remind us just what kind of weapons were being used on Kurds by Saddams army? To the tune of hundreds of thousands of dead Speak about re-written history 847623