Mini pączki z piekarnika
1 i 1/3 szklanki letniego mleka,
14 g drożdży świeżych,
2 łyżki masła,
2/3 szklanki drobnego cukru,
2 jajka,
5 szklanek mąki pszennej,
cukier puder.
Mleko lekko podgrzewamy aby było ciepłe, mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy pozostałe składniki i rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około 1,5 godziny przykryte ściereczką.
Ciasto wałkujemy na około 2 cm wykrawamy kieliszkiem kółeczka. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę posypaną mąką.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
2 komentarze
Z piekarnika? Wyglądają jak te smażone na głębokim oleju. Coś cudownego. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Tak z piekarnika 😉 polecam i zapraszam na konkurs
http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/2017/01/konkurs-konkurs.html