Ciasto pleśniak na krupczatce
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
200 g masła zimnego,
70 g cukru pudru,
5 żółtek,
1-2 łyżki lodowatej wody,
3 czubate łyżki kakao.
5 białek,
1 szklanka dowolnego dżemu lub marmolady.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy masło, cukier puder, żółtka, wodę i zagniatamy ciasto.
Dzielimy na trzy części.
Do jednej dodajemy kakao i wgniatamy w ciasto aż ładnie się połączy.
Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jedną jasną część.
Smarujemy dżemem lub marmoladą.
Następnie wykładamy ciemną część ciasta.
Białka ubijamy na sztywno.
Wykładamy na ciemną część.
Na bezę wykładamy ostatnią część jasnego ciasta.
Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Studzimy.
Smacznego 😉
2 komentarze
Pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast 🙂 Proszę o kawałeczek 🙂
Już znikło he ale polecam przepis 😉