#krakus, #smacznieiszybko
Pulpeciki indycze w sosie śmietanowo-chrzanowym
1 kg mięsa mielonego indyczego,
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej,
4 łyżki bułki tartej,
2 jajka,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka tymianku.
około 1 litr bulionu drobiowego Krakus,
2 liście laurowe,
1 szklanka śmietany,
2 łyżki chrzanu,
łyżka tymianku,
ewentualnie sól i pieprz.
Mięso indyczne przyprawiamy i dodajemy pozostałe składniki.
Mieszamy dokładnie.
Obtaczamy w mące.
Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy będzie się gotował wrzucamy liście i pulpeciki.
Gotujemy 15 minut.
Następnie wlewamy smietanę, chrzan i doprawiamy.
Chwilę dusimy 5-10 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉
4 komentarze
Uwielbiam indyka jako surowiec do pulpecików. Częściej robię drobiowe niż jakiekolwiek inne:)
😉
Pysznie wygląda i na pewno smakuje genialnie 🙂 Lubię takie dania 🙂
😉