Ciasto pleśniak z karmelizowanymi jabłkami
ciasto;
200 g masła,
5 żółtek,
3 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki cukru,
2 łyżki kakao.
pianka;
5 białek,
1 szklanka cukru,
2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g),
1/2 szklanki oleju słonecznikowego.
Jabłka;
3 jabłka,
1 łyżka czubata masła,
1 łyżki miodu,
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło, żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Kule zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na 1 godzinkę.
Na blaszkę 24 x 32 cm wykładamy jedną jasną część ciasta.
Jabłka obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka i dodajemy miód opcjonalnie cynamon.
Smażymy na małym ogniu około 5-7 minut aż jabłka zmiękną.
Studzimy.
Wykładamy na ciasto.
Na jabłka wykładamy ciemne ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i budyń.
Na koniec malutkim strumieniem wlewamy olej cały czas ubijając na małych obrotach.
Masę wykładamy na ciemne ciasto.
Na wierzch wykładamy jasne ciasto.
Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
2 komentarze
Uwielbiam to ciasto 🙂 U mnie to klasyka, ale z wiśniami 🙂
😉