Ciasto pleśniak z karmelizowanymi jabłkami

Szpileczki i babeczki


Ciasto pleśniak z karmelizowanymi jabłkami

ciasto;
200 g masła,
5 żółtek,
3 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki cukru,
2 łyżki kakao.
pianka;
5 białek,
1 szklanka cukru,
2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g),
1/2 szklanki oleju słonecznikowego.
Jabłka;
3 jabłka,
1 łyżka czubata masła,
1 łyżki miodu,
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło, żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Kule zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na 1 godzinkę.

Na blaszkę 24 x 32 cm wykładamy jedną jasną część ciasta. 

Jabłka obieramy i kroimy w piórka.


Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka i dodajemy miód opcjonalnie cynamon.

Smażymy na małym ogniu około 5-7 minut aż jabłka zmiękną.

Studzimy.

Wykładamy na ciasto.

Na jabłka wykładamy ciemne ciasto.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i budyń.

Na koniec malutkim strumieniem wlewamy olej cały czas ubijając na małych obrotach.

Masę wykładamy na ciemne ciasto.

Na wierzch wykładamy jasne ciasto.
Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.

Smacznego 😉



Przepis na udane święta

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Chujowa Pani Domu 15 listopada 2018 - 13:28

Uwielbiam to ciasto 🙂 U mnie to klasyka, ale z wiśniami 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 15 listopada 2018 - 18:37

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies