Farsz;
Cebulę obieramy i kroimy wraz z papryką i kiełbaską w drobną kostkę. Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy warzywa i kiełbaskę i smażymy ma małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy i chwilkę jeszcze duzimy. Przygotowany farsz studzimy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę. Bułeczkę oprószamy lekko słodką papryką.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.
Smacznego 😉
Kurkumowe drożdżowe bułeczki z kiełbaską i papryką
Kurkumowe drożdżowe bułeczki z kiełbaską i papryką
Ciasto
4,5 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
pół łyżeczki kurkumy,
8 łyżek oleju,
Szczypta soli.
Farsz;
150 g kiełbasy swojskiej,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
szczypta kurkumy,
pół łyżeczki słodkiej papryki,
łyżeczka ziół prowansalskich,
sól i pieprz do smaku.
Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 5-10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiam na 105-20 minut w ciepłe miejsce.
poprzedni post