Uwielbiam domowe pieczywo. Chleb z tego przepisu jest bardzo prosty w wykonaniu. Wychodzi bardzo mięciutki z chrupiącą skórką. Nie trzeba być piekarzem aby w zaciszu własnego domu przygotować smaczne pieczywo. Przede wszystkim wiemy co jemy. Płatki owsiane nadają fajnej wilgotności. Polecam wypróbowanie przepisu 😉
0,5 l ciepłej wody,
25 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
4 łyżki płatków owsianych górskich,
500 g mąki pszennej typ 750,
100 g otrębów pszennych,
Olej do posmarowania blaszki.
Do miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy płatki owsiane, sól i cukier. Wlewamy ciepłą wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut ąż płatki napęcznieją.
Mąkę przesiewamy, dodajemy otręby pszenne i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Blaszkę (25×12) smarujemy olejem i posypujemy otrębami. Wykładamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut aby podrosło.
Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego 😉
4 komentarze
Świetnie wygląda ten chleb, zupełnie jak z piekarni! ,Muszę wypróbować twój przepis. Uwiebliam domowe wypieki.
Polecam 😉
Uwielbiam domowe pieczywo, wczoraj akurat z gara robiłam wieczorem, ale pokuszę się o Twój chlebuś w najbliższym czasie i skorzystam z przepisu 🙂
Polecam 😉