- Ciasto;
- 6 jajek (żółtka i białka osobno),
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- Masa śmietankowa;
- 750 ml śmietanki 30%
- 250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
- 2 paczki cukru waniliowego,
- 1 łyżka żelatyny.
- Dodatkowo;
- 1 puszka masy krówkowej,
- ok. 200 g łuskanego słonecznika,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka masła.
Białka oddzielany od żółtek.
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę.
Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.
Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą.
Blaszkę 30×20 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Studzimy, przecinamy na pół.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy, łączymy z masą.
Masę wykładamy na spód ciasta.
Przykrywamy wierzchem.
Wierzch biszkoptu smarujemy krówką.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pestki słonecznika.
Prażymy słonecznik do momentu, aż lekko się zarumieni.
Wykładamy na wierzch ciasta.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉
2 komentarze
Wspaniały przepis lata temu robiłam podobne są pyszne takie ciasta
😉